Tips för fjällutrustning

Tips på en bra fjällutrustning

Fjällets väder och klimat under Sveriges kallaste period blir otroligt kyligt.  Temperaturen varierar självklart beroende på vart i landet som man befinner sig, men det är ingen ovanlighet att graderna kan sjunka till minus 30. Det kan kännas helt tokigt för den som bor i ex Stockholm, där luften är otroligt mycket fuktigare och 30 minusgrader skulle kännas som kallaste någonsin. Faktum är att eftersom luften är mycket torrare i fjället så uppfattas dessa 30 minusgrader inte vara lika isiga som på de ställen där luften har en annan fuktighet. Däremot är denna temperatur absolut någonting som man måste anpassa sin klädsel efter. För att kunna utnyttja en hel dag i backen eller en dag fylld av underbara promenader så krävs en ordentlig utrustning. För den som inte är van med livet i fjällen kan det vara svårt att veta vad du ska tänka på när det gäller utrustning och vad som behövs, vi har tagit fram några punkter som kan underlätta.

1. Underställ

Ett underställ värmer mer än vad man kan tro och det finns mängder av olika material och modeller. En bra grej att göra innan ett fjällbesök är att kolla in på för att se vilken typ som passar dig bäst och vad som skulle fungera för det som du besöker fjället för.

2. Undersök vad som varit bäst i test

Kläder för fjället är någonting som ska hålla länge, så det gäller att investera i ordentliga och schyssta grejer. Ett tips är att inte köpa det första och billigaste du hittar, utan att köpa bra kläder för dina turer till fjället

3. Kolla in Sealife’s utbud

Sealife har valt att använda sina år av erfarenhet till att sälja utrustning för dig som under vinterhalvåret vill vara ute på fjällets fantastiska landskap – oavsett om du är den som älskar att sporta med skidor och snowboard eller njuter av fjällets alla vandringsleder. Här finns det du behöver i bra kvalitet med ett utbud med allt från skyddande hjälmar till rejäla skidbyxor.

4. Sök efter inspiration

Kolla med nära och bekanta som du vet har spenderat tid i fjället, de kan garanterat ge inspiration till vad du behöver och borde införskaffa. Även att kolla runt på nätet ger en stor indikation till vad som kan komma att behövas.

Jackor från Patagonia

Trettio år efter att Patagonia-etiketten först dök upp, fortsätter de att göra den bästa produkten. Innovationshastigheten under den senaste femårsperioden har varit en av de mest betydelsefulla. De har utvecklat kroppskartade eller rörliga Capilene®-baslager som genom sin tankeväckande konstruktion suger fukt mer effektivt och ger användaren större rörelsefrihet.

Ovan skaljacka för herr från Patagonia. Vattentät modell med en mängd smarta funktioner från outdoor-experten Patagonia. Jackan går att omvandla till en liten packpåse med karbinhake-ögla genom att stoppa den i sin egen ficka.

– 2,5-lagers H2No-performance shell som är helt vattentät samt andas.

– Justerbara huva som även som även går att rulla ner och “dölja”.

– Två fleecefodrade sidofickor samt dragkedjor under armarna för ventilation.

– Reglerbar med dragsko vid plaggslut samt reglerbar muddar vid ärmslut.

– 100% återvunnen riptstop nylon samt DWR-ytbehandling.

Funäsfjällen

Funäsfjällen är ett skidområde med en riktigt härlig fjällkänsla i Sveriges i särklass vackraste områden.

Tännäskröket är en del av Funäsfjällen, eller som vissa säger – Funäsdalen. Det var nämligen inte alls längesedan man bytte namn på området. Så, hör du att folk säger Funäsdalen, så är det oftast Funäsfjällen man egentligen menar. Funäsfjällen är vackert beläget i västra Härjedalen. Förutom det mest kända Tännäskröket ingår också skidområdena Tänndalen, Ramundberget, Funäsdalsberget, Kappruet och längdparadiset Bruksvallarna.

Boka, läs mer och se priser här >>

Vinterfiske fjällen

Tännäskröket som ligger i Funäsfjällen, eller som också många säger – Funäsdalen, lockar mängder vinterfiskare! Det anses vara Sveriges bästa område med många fiskevatten. Många av dessa vatten nås lätt med skidor eller snöskoter.

Harrfiske

Tänk dig att ligga på ett mjukt renskinn. Den starka senvintersolens strålar får isen på sjön Lossen att gnistra. Väntan kan bli lång, men vem klagar på en naturupplevelse som denna? Någonstans där nere under isen simmar den. Snart kommer kanske det där magiska rycket när fisken nappar på kroken.

Boka och läs mer om vinterfiske här >>

Tännäs är allmänt känt för sin harr. Harren är till och med så vanlig att den har blivit Härjedalens landskapsfisk. Även öringfisket är mycket populärt, och det finns även röding. Varför inte kombinera skidsemestern med lite avkopplande vinterfiske?

Att bo i fjällen!

En av mina stora drömmar är att äga ett fjällhus i det fantastiska funäsfjället! Området är sagolikt vackert och du kan ha tillgång till allt fjällen har att erbjuda! I väntan på det så har jag kommit på en bra idé, den går ut på att jag och mina vänner tar och drar till Tännäskröket och hyr ett fjällhus eller något av de andra alternativen detta härliga område har till förfogande! Detta är bästa hotell i fjällen med många fiffiga lösningar så som stugor fjällen, camping fjällen vilka är nästan alla typer av boende fjällen man kan tänka sig! De fräscha lägenheter fjällen som finns att hyra här har de bästa förutsättningarna och kan vara en bra lösning för de som är intresserade av dessa! Även de som önskar sig camping boende kan unna sig en av Sveriges bästa camping fjällen platser som går att hyra! Jag ska nämna också att närmare naturen kan du inte komma om du väljer att ta dig hit till Tännäskröket! Så gör som vi, åk dit och bara njut av den härliga svenska naturen där den är som bäst! Ha det så naturligt! 😀